oitoo
 The spatial sequence, connecting all rooms with an  “enfilade” allows for an intense use of each space, presenting multiple possibilities of access, circulation and relation with the magnificent views to the Garden

Villa Sala

In collaboration with MAR office

Ongoing

An XVIII th century Villa located in Monza, Italy, became vacant in the 1970’s having been squatted and vandalized until the 1980’s, when it suffered a profound intervention with an ill-advised refurbishment which compromised the building’s typology, constructive system and internal organisation, resulting in the splitting of a former architectonic entity into several independent apartment units.

The recent acquisition of a contiguous apartment by our Client, who has resided in the Villa since 2003, brought the need to articulate and transform these separate units into one single dwelling. This fact presented an opportunity for oitoo to bring back some resemblance of typological coherence, exploring the plan layout potentiality of one single floor with a span of 26 meters covering the whole length of the Villa’s central nave. 

The spatial sequence, connecting all rooms with an “enfilade”allows for an intense use of each space, presenting multiple possibilities of access, circulation and relation with the magnificent views to the Garden.

It was only natural to devote great care to the design of floors, ceilings and walls, looking to bring back some of the specificity that used to define each room of the Villas of yore. 

 Monza, Italy, 2018-

interior design

gross built area: 208sqm

 The spatial sequence, connecting all rooms with an  “enfilade” allows for an intense use of each space, presenting multiple possibilities of access, circulation and relation with the magnificent views to the Garden

The spatial sequence, connecting all rooms with an “enfilade”allows for an intense use of each space, presenting multiple possibilities of access, circulation and relation with the magnificent views to the Garden

Sezione prospettica (1).jpg
 Monza, 2018  As found

Monza, 2018

As found

IMG_3233.JPG
 as found

as found

 proposal

proposal

Studio.jpg
3.1.jpg
Great care was devoted to designing of floors, ceilings and walls, looking to bring back some of the specificity that used to define  each room of the Villas of yore

Great care was devoted to designing of floors, ceilings and walls, looking to bring back some of the specificity that used to define each room of the Villas of yore

Libero.jpg
Stanza.jpg