oitoo
The competition called for the creation of a modular, movable pavilion, so that itinerant art exhibitions curated by Serralves Foundation could take place in any Portuguese city

serralves travelling art museum

Open Competition

Serralves Foundation is one of the most prominent Portuguese cultural institutions, with its seat in Porto. It comprises a city park including the gardens, the iconic art-deco villa and the contemporary art museum designed by Siza Vieira.

The competition called for the creation of a modular, movable pavilion, so that itinerant art exhibitions curated by Serralves Foundation could take place in any Portuguese city. With areas ranging from 200 to 600 square meters, this “temporary” building would need to comply with all requirements of a modern exhibition space, like climate, humidity, light and safety control.

The proposal was based in a single, portable modular element composed of several easily assembled parts, with a square floor plan of 25 sqm and 5,5 meters high, big and versatile enough to house any function required, from the foyer and exhibition spaces to the technical and infrastructure areas. The association of several modules would result in a ever changeable building, able to react to different urban and dimensional contexts, within a matrix of infinite variability made possible by the module’s associations.

The elected material for structural elements of the modular pavilion, cross-laminated timber with a thickness of 250mm, would ensure easy portability and resilience to frequent moving and weather conditions, while bringing intrinsic qualities like thermal inertia, soundproofing and fire resistance, that are paramount for the required programme. Zenith lighting and a light diffusing canvas would allow for even natural light diffusion and control. A symmetric set of perforations on the upper part of each module would create a possible circuit for MEP, while suggesting an architectonic frieze of representational effect when it meets the facade envelope: a subtle allusion to the civic character of Palladio’s Basilica in Vicenza. Outside, a LED display in the spandrel of each module would supply the media and interactivity requirements within the public realm.

Porto, Portugal, 2017

plot size: not specified

gross built area: 200 - 600 sqm

The competition called for the creation of a modular, movable pavilion, so that itinerant art exhibitions curated by Serralves Foundation could take place in any Portuguese city

The competition called for the creation of a modular, movable pavilion, so that itinerant art exhibitions curated by Serralves Foundation could take place in any Portuguese city

SERRALVES2.jpg
SERRALVES3.jpg
  Axonometric view of the proposal

Axonometric view of the proposal

The association of several modules would result in a ever changeable building, able to react to different urban and dimensional contexts

The association of several modules would result in a ever changeable building, able to react to different urban and dimensional contexts

 Serralves @ Vila Real

Serralves @ Vila Real

 Serralves @ Bragança

Serralves @ Bragança

 Serralves @ Viseu

Serralves @ Viseu

 Serralves @ Viana do Castelo

Serralves @ Viana do Castelo

 Serralves @ Guimarães

Serralves @ Guimarães

 Serralves @ Faro

Serralves @ Faro

 Serralves @ Coimbra

Serralves @ Coimbra

 Serralves @ Évora

Serralves @ Évora

The proposal was based in a single, portable modular element composed of several easily assembled parts

The proposal was based in a single, portable modular element composed of several easily assembled parts

detail1.jpg
Zenith lighting and a light diffusing canvas would allow for even natural light diffusion and control

Zenith lighting and a light diffusing canvas would allow for even natural light diffusion and control

IMG_9163.jpg
IMG_9200.jpg
 A symmetric set of perforations on the upper part of each module would create a possible circuit for MEP, while suggesting an architectonic frieze of representational effect when it meets the facade envelope

A symmetric set of perforations on the upper part of each module would create a possible circuit for MEP, while suggesting an architectonic frieze of representational effect when it meets the facade envelope

IMG_9137.jpg