oitoo
oitoo was commissioned to develop a residential project for an unused ground floor, a former warehouse, like so many others, with a street front and a backyard

ground floor alvaro casteloes

Ongoing

We’re not worried about the historic centre. There, the issue of ground floor use is something else altogether. It works, whether we like that global brands and souvenir shops have overtaken the touristic streets of most European cities, or not. As soon as one moves away from the old Baixa, it’s impossible to remain indifferent to the vast succession of empty shop windows of closed businesses, walled and boarded up and for sale signs. Soon, one reaches the conclusion that this is not a local problem or due to poor location, street importance and building typology. The problem doesn’t seem to be any of those factors, but rather ourselves. We, as citizens and consumers, are the problem and the reason why ground floors everywhere remain empty, underused and waiting.

We value a lifestyle where the car takes a central role. The convenience of abundant parking under a periphery shopping mall and the habit of concentrating the week’s shopping in one single day have become part of our routines, in a seemingly perfect solution that manages to reconcile working hours and domestic life organization. Too bad if neighbourhood life is found wanting: the bakery below, the butcher in the corner, the zero Km fruit vendors, the car repair shops that are nowhere to be found… it doesn’t seem, unfortunately, credible to imagine that this sort of life will make its comeback any time soon. What to do, then, with all these closed ground floor spaces, where no one seems to be willing to bet their life savings?

oitoo was commissioned to develop a residential project for an unused ground floor, a former warehouse, like so many others, with a street front and a backyard, clearly defined internal spaces, with load bearing structure, façades, connected to the condominium’s utilities and the city’s infrastructure, albeit a bit rundown.

We believe that, nevertheless, these spaces present unique features that would allow them to become generous, domestic spaces two steps away from the city’s downtown: relatively large areas, open spatial layouts, high ceilings, and a backyard asking to become something else. It may be far from obvious, but the “house with a garden” in the city’s centre could cease to be a luxury reserved to the few and could be recovered for the many.

This project asked us to reflect upon specific themes of interior design: mediating between the public and private realm, designing and organising the internal domestic space; considering natural and artificial lighting needs in exceptionally deep plots; considering finishes and materiality; considering the opportunities that high ceilings present to define an internal “topography”; rethinking the use of the backyards, from logistic areas to effective expansions of the inside realm – an “outside room”, open towards the sky

Porto, Portugal, 2019-

plot size: 340sqm

gross built area: 190sqm

oitoo was commissioned to develop a residential project for an unused ground floor, a former warehouse, like so many others, with a street front and a backyard

oitoo was commissioned to develop a residential project for an unused ground floor, a former warehouse, like so many others, with a street front and a backyard

 Porto, 2019  As found

Porto, 2019

As found

IMG_0488.jpg
 Proposal

Proposal

We believe that these spaces present unique features that allow them to become generous, domestic spaces two steps away from the city’s downtown

We believe that these spaces present unique features that allow them to become generous, domestic spaces two steps away from the city’s downtown

FRONTVIEW1.jpg
  This project asked us to reflect upon specific themes of interior design:  mediating between the public and private realm, designing and organising the internal domestic space; considering natural and artificial lighting needs in exceptionally deep plots

This project asked us to reflect upon specific themes of interior design: mediating between the public and private realm, designing and organising the internal domestic space; considering natural and artificial lighting needs in exceptionally deep plots

 The project rethinks the use of the backyard, from logistic area to effective expansion of the inside realm: an outside room, open towards the sky

The project rethinks the use of the backyard, from logistic area to effective expansion of the inside realm: an outside room, open towards the sky